РОЗВИТОК МІЖНАРОДНОЇ МОБІЛЬНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ

Новизною оновленої освітньо-професійної програми «Українська мова і література» для здобувачів магістерського рівня зі спеціальності 035 Філологія став розвиток міжнародної мобільності. Це уможливлено внаслідок укладання «УГОДИ ПРО ВИДАННЯ ПОДВІЙНИХ ДИПЛОМІВ» між Філологічним факультетом Яґеллонського університету та Факультетом філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. За цією Угодою вступники до магістратури матимуть право навчатися одночасно за двома освітніми програмами: в в українському ЗВО – за програмою «Філологія. Українська мова і література» та в польському ЗВО – за програмою «Філологія українська. Мова – комунікація – переклад».

У зв’язку з потребою в обговоренні можливостей реалізації цієї Угоди була проведена онлайн-зустріч представників Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Яґеллонського університету. У ній взяла участь викладачка кафедри україністики Яґеллонського університету Оксана Баранівська, яка детально розповіла про умови підготовки та реєстрації для вступу, проведення співбесіди, навчання і проживання в Кракові, про успіхи й труднощі, з якими можуть стикатися здобувачі освіти.

До розмови долучилися викладачі кафедри української мови (М.П.Брус, Л.І.Пена), кафедри слов’янських мов (О.М.Пелехата) й кафедри загального та порівняльного мовознавства (О.Д.Воробець). Доцентка Олена Пелехата, яка розвинула співпрацю з Яґеллонським університетом, зазначила, наскільки важливим і цінним сьогодні є навчання за укладеною Угодою, щоб отримувати дипломи європейського рівня, та наскільки цікавим і неповторним є навчання в Яґеллонському університеті – найстарішому закладі вищої освіти Польщі. Доцент Олексій Воробець як експерт Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти звернув увагу на врівноваження компонентів освітніх програм обох ЗВО в частині обов’язкових і вибіркових дисциплін та врахування Угоди під час акредитації власної освітньої програми.

На зустрічі були присутні випускники першого освітнього рівня Факультету філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, ставили різні запитання, що стосуються Угоди та специфіки навчання за двома освітніми програми. З одного боку, вони демонстрували свою обізнаність із програми цих вузів, а з іншого боку, намагалися визначити для себе пріоритетність навчання у двох європейських закладах.