Відбувся звіт про наукову діяльність Факультету філології за 2021 рік

13 січня 2022 року на науково-технічній раді університету заступниця декана з наукової та виховної роботи, кандидатка філологічних наук Ірина Стецька прозвітувала про наукову діяльність нашого структурного підрозділу за 2021 рік. Звіт був побудований за такими пунктами: наукові форуми, наукові школи, робота спеціалізованих вчених рад, наукові видання і публікації, міжнародна співпраця, науково-дослідна робота студентів. Варто зауважити, що у звіті були враховані сильні та слабкі сторони наукової діяльності структурного підрозділу, а також перспективи розвитку факультету на наступний 2022 рік.

Варто наголосити, що 2021 рік минув під знаком святкування патрона нашого університету – Василя Стефаника, – і саме 150-річчю з нагоди його ювілею було присвячено низку наукових заходів, до яких долучилися всі кафедри факультету. Однак колосальна робота була проведена кафедрою української літератури, професори котрої (Роман ГОЛОД, Степан ХОРОБ, Олександр СОЛЕЦЬКИЙ) брали активну участь в організації та проведенні Міжнародного наукового конгресу «Василь Стефаник і світова культура», присвяченого 150-річчю з дня народження письменника. Співорганізаторами заходу стали Міністерство освіти і науки України, Міністерство культури та інформаційної політики України, Державний вищий навчальний заклад «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», Івано-Франківська обласна рада, Івано-Франківська обласна державна адміністрація, Ягеллонський університет (Краків, Польща), Інститут літератури імені Тараса Шевченка НАН України, Інститут української мови НАН України, Національна спілка письменників України, Національна спілка краєзнавців України, Снятинська територіальна громада, Русівський літературно-меморіальний музей Василя Стефаника.

У форумі взяли участь більше ніж 170 науковців із провідних гуманітарних наукових інституцій усієї України, а також стефаникознавці зі Сполучених Штатів Америки, Польщі, Чехії, Угорщини. Серед учасників – 5 академіків, 65 докторів наук, 5 докторів габілітованих, 73 кандидати наук, 10 письменників, 3 народні артисти України, 5 лавреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка. Конгрес відбувався у формі панельних дискусій (2 засідання у перший день і 4 засідання у другий день) і сумарно тривав більше 10 годин.

Детальнішу інформацію щодо звіту див. тут. https://cutt.ly/AIbR7ma

Прикметно, що звіти структурних підрозділів про підсумки наукової діяльності за 2021 рік тривали упродовж 3 днів сумарною кількістю більше, ніж 11 годин, що свідчить про потужну наукову базу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.