Викладачі кафедри слов’янських мов узяли участь в Міжнародному польсько-українському симпозіумі

3-4 жовтня у Варшавському університеті відбувся науковий симпозіум, яким завершилася  програма популяризації польської мови «9 лекцій для полоністів», організована кафедрою слов’янських мов ПНУ та Інститутом прикладної  полоністики Варшавського університету, яку  фінансує Національне агентство з академічного обміну Республіки Польща (NAWA) під почесним патронатом Генерального консульства Республіки Польща у Львові.

Науковці з Польщі та України розглядали питання лінгвістики в порівняльній польсько-українській перспективі. У зустрічі взяла взяла Еліза Дзвонкєвич,  Генеральний Консул Республіки Польща у Львові. Вона привітала ініціативу наукової співпраці, яка змогла залучити польських студентів та викладачів з багатьох академічних центрів. З боку NAWA гостей привітала  Вєслава Красуська та подякувала  за реалізацію проєкту координаторам заходу – пані Саманті Бусіло (ПНУ) та Катажині Єндриці (Варшавський університет). Від імені Прикарпатського університету гостей привітав декан філологічного факультету, професор Роман Голод, який наголосив на унікальній цінності підготовленого в рамках проекту видання – двох спецвипусків журналу «Poradnik Językowy» (наукового часопису, який публікується в Польщі з 1901 р., зареєстрованого в Скопусі), який містить статті, що представляють полоністичні дослідження викладачів Прикарпатського та Варшавського університетів. Від імені Варшавського університету гостей привітала декан з міжнародної співпраці професор Катажина Дрождж-Лущик.

У рамках симпозіуму професор Станіслав Дубіш (Варшавський Університет) представив українознавчу тематику наукового журналу “Poradnik Językowy”. Професор Микола Лесюк (ПНУ)  проаналізував категорії граматичних самостійних частин мови польської та української мов. Професор Алла Кравчук (ЛНУ) описала особливості способів звертання за допомогою форми “пан/ пані” у польський пресі в Україні, д-р Ольга Лазарович (ПНУ) охарактеризувала концепт правди у двох слов’ янских мовах, д-р Олена Пелехата (ПНУ) представила результати опитування, присвяченого статусу польської мови серед студентів Івано-Франківська в соціолінгвістичному підході. У дискусійній панелі взяли участь інші доповідачі відкритих лекцій з Варшавського університету – професор Анна Цеґєла, доктор Гжегож Бомбяк, проф. Юзеф Порайський-Помста. У зустрічі  також взяли участь викладачі кафедри української мови Варшавского університету.

У рамках програми «9 лекцій для полоністів» протягом двох років було організовано 18 відкритих лекцій з лінгвістики, перекладознавства, глоттодидактики та польської літератури, на яких були присутні студенти та викладачі академічних центрів та вчителі шкіл з усієї України, в т.ч. зі Львова, Києва, Луцька, Харкова, Вінниці, Хмельницького, Одеси, Чернівців, Миколаєва, Черкас, Маріуполя, Донецька, Житомира, Дніпра. До віртуального простору були запрошені викладачі із семи університетів Польщі, в т.ч. Варшавського університету, Ягеллонського університету, університету ім. Марії Склодовської-Кюрі в Любліні.