Відбулися VII Султанівські читання

27 жовтня 2021 року відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «VII Султанівські читання. Українська літературознавча богемістика в іманентній, компаративній і методико-літературній площині», організована кафедрою світової літератури і порівняльного літературознавства ПНУ імені Василя Стефаника за підтримки Чеського Центру в Києві. Конференція була проведена в режимі онлайн на платформі Cisco-Webex-Meeting.

У форумі взяли участь фахівці з України, Білорусі та Чехії, які представляли, зокрема, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Львівський національний університет імені Івана Франка, Ужгородський національний університет, Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди, Житомирський державний університет імені Івана Франка, Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка та Остравський університет (Чехія).

Від керівництва ПНУ імені Василя Стефаника учасників конференції привітала доктор економічних наук, професор, проректор з наукової роботи Валентина Якубів.

Від керівництва Факультету філології з вітальним словом виступив декан факультету, доктор філологічних наук, професор Роман Голод.

Програма конференції включала два пленарних засідання, круглий стіл «Перспективи богемістики в освітньому просторі України» та презентацію нових літературознавчих видань і проектів (див.: Програма конференції).

Тематика виголошених доповідей стосувалася як власне літературознавчої (історія чеської літератури в іманентній та компаративній площині), так і методичної проблематики, пов’язаної з викладанням чеської мови і літератури в ЗВО різних регіонів України.

Наскрізною тезою круглого столу, на якому богемісти з різних вишів обмінялися досвідом роботи, була думка про необхідність якісно змінити становище української богемістики як в науково-дослідному, так і в освітньому просторі України, що вимагає координації зусиль дослідників і викладачів чеської мови і літератури всіх вишів, де функціонують ОП з богемістики.

Робочими мовами конференції були українська, чеська та російська мови.

Загальна аудиторія конференції нараховувала близько 45 осіб.

 

Професор Ігор Козлик (Івано-Франківськ) 

      

Професор Олександр Кеба (Кам’янець-Подільський)

       

 

ПЕРШЕ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ

З доповіддю «Володимир Житник – дослідник і перекладач чеської поезії» виступає професор Ольга Паламарчук (Київ)

З доповіддю «Перекладацька рецепція української літератури в Чехії (від ХІХ ст. до сучасності)» виступає доцент Оксана Палій (Київ)

В обговоренні доповіді виступає кандидат філологічних наук Ірина Спатар (Івано-Франківськ)

З доповіддю «Два выдающихся чешских писателя-эмигранта: Милан Кундера и Йозеф Шкворецки» незалежний дослідник, доцент Юрій Стулов (Мінськ, Білорусь)

                                   

З доповіддю «Алюзії до образу / концепту Дон Жуана: оповідання Мілана Кундери “Симпозіум”» виступає професор Світлана Криворучко (Харків)

                     

              

З доповіддю «Некоторые украинско-чешские аспекты чешскоязычного варианта славянской мифологии Ивана Гудца и истоки языковой картины птиц» виступає магістр Дмитро Клименко (Острава, Чехія)

 

ДРУГЕ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ

З доповіддю «Чеський Еміль Вергарн (одна із незнаних сторінок міжкультурних літературних взаємин)» виступає Ярема Кравець (Львів)

З доповіддю «Метафізичні та релігійні мотиви у творчості Павла Петра» виступає доцент Олександр Моторний (Львів)

З доповіддю «Формування мовленнєвого запасу студентів за допомогою творів чеської літератури» виступає доцент Лариса Шевцова (Житомир)

З доповіддю «Екзистенційні мотиви у творчості  Яна Балабана» виступає магістр Марія-Мар’яна Пиндус (Івано-Франківськ)

 

КРУГЛИЙ СТІЛ «ПЕРСПЕКТИВИ БОГЕМІСТИКИ В ОСВІТНЬОМУ ПРОСТОРІ УКРАЇНИ»

Виступає доцент Юлія Юсип-Якимович (Ужгород)

Виступає доцент Наталія Петріца (Ужгород)

Виступає доцент Олена Погребняк (Київ)

Виступає доцент Олександр Моторний (Львів)

Виступає кандидат філологічних наук Данило Рега (Івано-Франківськ)

Виступає професор Роман Голод (Івано-Франківськ)

Виступає магістр Марія-Мар’яна Пиндус (Івано-Франківськ)

Виступає доцент Алла Мартинець (Івано-Франківськ)

Виступи на круглому столі слухає магістр Дмитро Клименко (Острава, Чехія)

 

ПРЕЗЕНТАЦІЇ

Презентація видання тут

———————————————————————-

Х випуск (і весь архів) збірника статей «Султанівські читання» див. тут: https://journals.pnu.edu.ua/index.php/sch/about

———————————————————————-

Животворне світло слова: збірник наукових студій пам’яті докторки філологічних наук Наталії Ростиславівни Мазепи / НАН України, Ін-т л-ри ім. Т. Г. Шевченка; відп. ред-упоряд. Н. М. Сквіра; редкол.: М. Г. Жулинський (голова) та ін. Київ: Видавничий дім Дмитра Бураго, 2021. 346 с.

Завантажити pdf видання можна тут:

https://drive.google.com/file/d/1IIVX5-bEGCFXULq_Km5FVwbwNOsPR-rv/view?usp=sharing

———————————————————————-

Наталія Ростиславівна Кавецька-Мазепа. Документальний фільм. Творчий проект І. В. Козлика. Режисер І. В. Козлик. 2021 рік. Тривалість 1 год. 44 хв. URL: https://www.youtube.com/watch?v=dA2F0jLk6C0 або: https://mega.nz/file/oOAi3ZJD#-4cUTErrf7UUEMmGaHeiHGt1Hhlkif8jgKnBQDpk_qs

 

ЗАВЕРШЕННЯ РОБОТИ КОНФЕРЕНЦІЇ

Виступає професор Ігор Козлик (Івано-Франківськ)