Невпинність розвитку польської мови або восьма лекція з циклу «Навколо мови і літератури»

Час летить невблаганно і за нами вже передостання лекція з циклу «Навколо мови і літератури», однак це далеко не кінець проекту. Carpe diem – підсумували б епікурейці. Нам же складно не погодитися, бо такі унікальні можливості, справді, треба ловити. Цього разу за віртуальною кафедрою стояв особливий гість, видатний польський мовознавець, професійно пов’язаний з Варшавським університетом від 1979 р., член Ради Польської Мови ПАН, Варшавського Наукового Товариства, Польського Мовознавчого Товариства, а також віце-прем’єр Товариства Культури Мови, нагороджений Золотим Хрестом Заслуги РП, професор, доктор габілітований, Станіслав Дубіш.

Зустріч почалася з привітання учасників від імені «господарів» дійства, проф., д-ра філ. наук Миколи Лесюка і д-ра Ольги Лазарович, а також слів д-ра Беати-Катажини Єндрики, яка підбила підсумки першої частини проекту, представивши співорганізаторів, Інститут прикладної полоністики Варшавського університету. Приємно, що до слухачів долучилися також представники NAWA (Національного Агентства з Академічного Обміну), а саме: Каміла Дембінська, директор Офісу Програм Польської мови NAWA та Вєслава Красуська.

Проф. Дубіш лаконічно представив розвиток польської мови від перших писемних пам’яток і до сьогодення, акцентував на мовних особливостях, притаманних конкретним епохам та письменникам, зупинився на сучасних явищах у мові й цим розпалив жваву дискусію. Остання не оминула нікого. Проф. Алла Кравчук з Львівського національного університету ім. І. Франка, проф. Микола Лесюк, д-р Наталія Щербій, д-р Тамара Ткачук з Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, представники польських організацій в Україні, п. Наталія Сюдзинська, п. Олег Єлатимцев та студенти з наукового кола полоністів ПНУ — активно брали участь в обговоренні. Не забракло і коментарів старшого викладача, а заразом співорганізатора проекту, Саманти Бусіло, яка також модерувала лекцію.

Зустріч об’єднала більше півсотні зацікавлених мовою людей з різних частин України та Європи. Ми з нетерпінням чекаємо на чергову зустріч і щиро запрошуємо всіх охочих. А відбудеться вона вже в червні. Стежте за новинами на сторінці нашої полоністики, щоб не пропустити: https://www.facebook.com/polonistykapnu