Відбулася презентація ІІ тому словника «Гуцульська діалектна лексика та фраземіка в українській художній мові»

Сьогодні, 19 лютого, відбулася презентація ІІ тому словника «Гуцульська діалектна лексика та фраземіка в українській художній мові», який побачив світ наприкінці 2020 року. Символічно, що подія відбулася напередодні Міжнародного дня рідної мови, який ми всі відзначатимемо 21 лютого. У презентації взяли участь не лише викладачі 

Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, а й запрошені науковці з інших університетів та академічних установ України, студенти та випускники Факультету філології, письменники, громадські діячі, загалом, усі, хто захоплений та цікавиться гуцульським словом.
Із вітанням до учасників зустрічі звернувся ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, доктор політичних наук, професор Ігор Цепенда, який наголосив, що презентована лексикографічна праця є надзвичайно цінним джерелом для пізнання гуцульського світу, а також підкреслив, що Словник – це перше лексикографічне опрацювання лексики й фраземіки одного говору в художній мові. «Завдяки лексикографічному опрацюванню лексичних і фразеологічних гуцулізмів отримуємо безцінну інформацію про гуцульський світ у найрізноманітніших його виявах», – зазначив Ігор Євгенович.
Привітала авторський колектив із виходом потужної праці в царині лексикографії проректорка з наукової роботи, докторка економічних наук, професорка Валентина Якубів.
Цікавим для всіх присутніх став виступ автора концепції та керівника проєкту, доктора філологічних наук, професора, завідувача кафедри української мови Василя Ґрещука. Мовознавець зупинився на принципах лексикографічного опрацювання гуцульського діалектного слова, звернув увагу на особливості укладання матеріалів до словникових статей, розповів про той шлях до завершеної лексикографічної праці, який подолав разом зі своєю командою колег-однодумців: Романом Бачкуром, Валентиною Ґрещук, Іваном Думчаком, Лілею Париляк і Вірою Пітель. Приємною новиною стало оголошення про вихід додаткового тому до Словника, в якому буде лексикографічно опрацьована гуцульська онімна лексика.
Відрадно, що в презентації взяли участь колеги-мовознавці з різних куточків України. Вітання авторському колективу висловили доктор філологічних наук, професор, директор Інституту української мови Національної академії наук України Павло Гриценко, доктор філологічних наук, професор Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича Мар’ян Скаб (один із рецензентів Словника), доктор філологічних наук, професор Донецького національного університету ім. Василя Стуса, член-кореспондент Національної академії наук України Анатолій Загнітко, докторка філологічних наук, професорка Ужгородського національного університету Наталія Венжинович, а також науковці рідного Факультету філології – доктор філологічних наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України Віталій Кононенко, доктор філологічних наук, професор, декан Факультету філології Роман Голод і доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української літератури Степан Хороб. Усі доповідачі наголосили, що словник «Гуцульська діалектна лексика та фраземіка в українській художній мові» – це унікальне видання, що становить цінність не лише для слов’янського філологічного світу, а й для всієї України, має культурно-просвітницький і націєтворчий характер.
Поділилася своїми спогадами про роботу над Словником під час проходження діалектологічної практики і випускниця Факультету філології, вчителька Калуської початкової школи Марія Матіїв. До неї приєдналася колишня працівниця Навчально-наукового Інституту українознавства Ірина Шикеринець, яка здійснила технічне оформлення словникових матеріалів.
Подякували авторам-упорядникам за їхню копітку працю прикарпатська письменниця Власта Власенко, яка полюбляє використовувати у творах гуцульську лексику, і старший науковий співробітник Літературно-меморіального музею Івана Франка Василь Зеленчук, який прикрасив сьогоднішнє дійство своїм колоритним мовленням.
Модераторами заходу виступили студентки І курсу ОР Магістр Факультету філології ПНУ імені В. Стефаника Софія Бренич і Любов Кудельницька. Супроводжував презентацію відеоряд зі світлинами Словника, його упорядників, фрагментами словникових статей і прикладами гуцулізмів, який теж підготували наші магістрантки.
Дякуємо всім, хто долучився до презентації словника «Гуцульська діалектна лексика та фраземіка в українській художній мові».
Щиро вітаємо авторський колектив із виходом у світ Словника, зичимо йому наснаги і подальших наукових звершень!