Для полоністів стартував спільний освітній проєкт з Варшавським університетом

Кафедра слов’янських мов факультету філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника у партнерстві з Варшавським університетом (Республіка Польща) реалізує проєкт “Навколо мови та літератури – 9 лекцій для полоністів з України”. Він фінансується Національним агентством з академічного обміну Республіки Польща і реалізується під патронатом Генерального Консульства Республіки Польща у Львові. Проєкт триватиме до травня місяця 2021 року. Перша і наступні декілька зустрічей проводитимуться онлайн. Але якщо дозволять епідеміологічні умови, наступної весни в нашому університеті відбудуться чотири лекції у традиційному очному форматі. На основі всіх доповідей буде створено наукове видання, а самі тексти лекцій будуть доступні філологам з усього світу.

Перед початком першої лекції від Прикарпатського університету ініціаторів, медіа-партнера в особі «Кур’єра Галіційського» та всіх учасників проєкту із Івано-Франківська, Львова, Дрогобича, Чернівців, Луцька, Тернополя, Хмельницького, Києва, Харкова, Дніпра, Одеси привітав ректор університету Ігор Цепенда та декан факультету філології Роман Голод.

Зокрема, Ігор Цепенда підкреслив, що цей проєкт є черговим доказом системної партнерської співпраці двох університетів. «Ця співпраця – не тільки великий спільний проєкт по відновленню Обсерваторії на горі Піп Іван, але й багато не менш важливих освітніх проєктів». Він також згадав про будівництво Прикарпатським університетом Міжнародного центру зустрічей молоді України і Польщі у Микуличині. Саме на його базі, на думку ректора, університети зможуть також реалізовувати наступні подібні проєкти для полоністів.

Від імені Варшавського університету побажав всім плідної та корисної роботи декан факультету польської філології Варшавського університету Збіґнєв Грень. Пані Каміла Дембінска від імені NAWA представила програму для студентів і викладачів полоністів. А пані Генеральний консул РП у Львові Еліза Дзвонкєвич побажала всім гарних вражень від участі у проєкті та зазначила, що «саме таке партнерство, яке існує між Варшавським та Прикарпатським університетами є прикладом того, як дві сусідні держави мають будувати свої відносини».

Тож, з дуже цікавої розповіді професорки Ельжбети Віхровської про останнього короля Речі Посполитої Станіслава Августа Понятовського та його унікальну лицарську школу розпочався цей пізнавальний курс з лінгвістики, глоттодидактики та літературознавства для студентів, докторантів і викладачів Прикарпатського університету та інших навчальних закладів України.

Зазначимо, що проєкт є результатом співпраці доктора Беати Катажини Єдрики з Варшавського університету та Саманти Бусіло, аспірантки факультету польських студій Варшавського університету, старшої викладачки кафедри слов’янських мов факультету філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, яка працює в університеті за направленням агенції NAWA.

Також у рамках співпраці з Варшавським університетом завдяки програмі NAWA POLONISTA студентка польської філології Ірина Баран виграла конкурс на навчання у Варшаві.

Щодо першої лекції, то під час неї професоркою Ельжбетою Віхровською було проаналізовано роль Варшавської лицарської школи Станіслава Августа Понятовського. Подано історичний огляд діяльності як непересічної в історії Польщі постаті Понятовського, так і вплив Школи на розвиток польської освіти, зокрема, щодо важливості освітніх стандартів, запроваджених навчальним процесом у лицарській школі.