Відбулася Андерсенівська наукова конференція

28 травня 2020 року на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася Наукова відео-конференція з міжнародною участю «Творчість Ганса Крістана Андерсена: реалії ХХІ століття», організована кафедрою світової літератури і порівняльного літературознавства з ініціативи кандидата педагогічних наук, доцента Алли Мартинець.

У форумі взяли участь науковці, методисти, викладачі регіональних інститутів післядипломної педагогічної освіти, вчителі зарубіжної літератури загальноосвітніх закладів І–ІІІ ступенів, працівники органів управління освітою, студенти-філологи та старшокласники. Україну представляли: Факультет філології і Педагогічний факультет ПНУ імені Василя Стефаника, Київський університет імені Бориса Грінченка, Донецький обласний ІППО, Національний університет «Чернігівський колегіум імені Т. Г. Шевченка», Інститут українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України, загальноосвітні заклади Києва, Донеччини (Маріуполь, Волноваха, Іверське, Лиман), зарубіжжя – Гуманітарний факультет Стамбульського університету (Туреччина), Мінський державний лінгвістичний університет (Білорусь).

У нетрадиційний спосіб у формі відеозапису, зробленого на висоті 1880 метрів над рівнем моря, на гірській трасі, що веде до обсерваторії на горі Піп Іван, до учасників конференції звернувся ректор ПНУ імені Василя Стефаника професор Ігор Цепенда

З привітаннями виступили також проректор з наукової роботи професор Валентина Якубів та декан Факультету філології професор Роман Голод.

Від імені білоруських колег-філологів учасників конференції привітав завідувач кафедри зарубіжної літератури Мінського державного лінгвістичного університету, доцент Юрій Стулов.

Пленарне засідання експозитивно позначило основні тематичні вектори, які були розгорнуті у виступах на трьох тематичних блоках: «Духовний потенціал літературно-художньої спадщини письменника», «Г. К. Андерсен дітям», «Вивчення творчості Г. К. Андерсена в освітніх закладах України» (див. програму конференції).

Загалом робота наукового форуму відбувалася у площині ідеї органічного поєднання напрацювань філологічної науки, методики викладання літератури у вишах і загальноосвітніх закладах різних ступенів та актуального досвіду шкільної роботи вчителів-словесників.

Функцію модератора на науковій конференції виконував завідувач кафедри світової літератури і порівняльного літературознавства, професор Ігор Козлик.

Кожен з учасників форуму одержить відповідний сертифікат. За підсумками роботи конференції передбачено випуск у електронному форматі збірника матеріалів і тез виступів.