Відбувся тиждень української писемності та мови

11 листопада 2019 року на Факультеті філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника розпочалося святкування Тижня української писемності та мови, у рамках якого кафедра української мови вже традиційно провела низку тематичних заходів.

Програму заходів 11 листопада урочисто відкрили маґістрині І курсу та бакалаврині IV курсу, які під керівництвом доцентки кафедри української мови Валентини Ґрещук підготували прямий етер «Свіже сальце і гостре слівце – на коломийському базарі все це є». На святі студентки представили функціональностильове розмаїття української мови, відтворивши літературне й діалектне мовлення, молодіжний сленг, суржик, прикрасили захід гуцульськими співанками та строями, піснями й поезією.

 

11 листопада відбулася творча зустріч «Осінній політ», яку організували мистецьке об’єднання LitPlatform на чолі з його керівницею Анною-Ніколіною Мотикою та доцентка кафедри української мови Оксана Ципердюк. Подія була проведена у вигляді літературного дійства з читанням авторської поезії, прози, перекладу. Свою творчість представили студенти Факультету філології та Факультету історії, політології і міжнародних відносин.

12 листопада 2019 року викладачами кафедри було проведено І етап ХХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика серед студентів університету. Координатором заходу став доцент кафедри української мови Василь Пітель. За призові місця боролися 45 знавців української мови, об’єднані у дві категорії: «Філологи» (студенти Факультету філології, Педагогічного факультету, Факультету іноземних мов та Коломийського інституту) і «Нефілологи» (студенти з інших факультетів та інститутів університету).

13 листопада студентки-україністки під орудою професорки кафедри української мови Марії Голянич, доценток Роксолани Стефурак та Наталії Іванишин організували літературно-мистецьку композицію «Слова цілющі падають у душу, і ними про любов я говорю…». У святковому дійстві прозвучали вірші і пісні, присвячені рідному слову. Особливе захоплення викликав пісенний дарунок викладачів – професорів Василя Ґрещука, Степана Хороба, Романа Голода та доцента Богдана Грицишина. Окрасою літературно-мистецької композиції стали гості з Івано-Франківського музичного училища імені Дениса Січинського – тріо бандуристок.

 

Завершила святкування щорічна загальноуніверситетська студентська конференція «Мовна політика і мовна ситуація в Україні», що відбулася 14 листопада. Робота конференції проходила в шести секціях, якими керували викладачі кафедри Ірина Бабій, Валентина Ґрещук, Ірина Джочка, Наталія Іванишин, Любов Пена, Василь Пітель, Віра Пітель, Оксана Семенюк, Роксолана Стефурак, Оксана Ципердюк. Участь у конференції взяли не лише філологи, а й студенти інших факультетів та інститутів університету – загалом 65 осіб. Усіх учасників конференції об’єднало небайдуже ставлення до сучасних проблем функціонування української мови та розуміння того, що МОВА МАЄ ЗНАЧЕННЯ.