Урочистості з нагоди 130-ої річниці з Дня народження С.Вінценза

Останній тиждень падолиста у Прикарпатському національному університет імені Василя Стефаника, на Факультеті філології особливо святковий. Адже 30 листопада народився великий «співець Гуцульщини», «Гомер Чорногори», «знавець гуцульського діалекту», автор тетралогії «На високій полонині» – Станіслав Вінценз. Саме про цього письменника на урочистій зустрічі роздумували студентська молодь, викладачі й гості факультету, серед яких письменник, лауреат літературної премії імені Я.Дорошенка, надзвичайно цікава особистість із села Криворівні – Василь Зеленчук.
На зустрічі мовилося, що ім’я Станіслава Вінценза посідає важливе місце у справі розбудови мостів-діалогів між українцями і поляками. Адже і сам автор зізнавався про свою приналежність до двох культур, про що довідуємося із матеріалів архіву дослідника В. Полєка: «Мій твір був задуманий і відчутний по-українськи…, по-гуцульськи, а вже пізніше писаний після важких зусиль відшукування того оригінального виразу і відтворення по-польськи, тобто він належить і Польщі, і Україні разом».
Студенти підготували презентацію життя і творчості письменника, з урахуванням маловідомих фактів, а також урочисту академію. Звучало слово письменника у сув’язі із його так любленими коломийками, гуцульськими піснями, танцями й неповторними українськими національними костюмами. За усім цим письменник тужив, перебуваючи в Угорщині, Німеччині, Франції й Швейцарії. Дякую п. Ірині Спатар, студентам-філологам, а також студентам Інституту мистецтв, працівникові наукової бібліотеки університету пані Надії Галярник за презентовану виставку праць літератора, усім, хто прийшов на свято. Дякую також активним студентам, які долучилися до цієї та інших зустрічей на факультеті та своєю креативністю зробили нашу буденність цікавішою: Піцак Христині, Хоменко Анастасії, Васильків Галині, Герасим’юк Ірині, Пилипенко Юлії, Махник Оксані, Кочут Ірині, Усик Павлині, Кирсті Богдану, Люклян Марії, Усик Павлині, Кандюк Уляні, Олесів Оксані, Вітрів Вікторії, Баран Ірині.