Наукове стажування викладачів Факультету філології в Інституті славістики Польської Академії Наук

У рамках Угоди про співпрацю від 4 грудня 2015 року між ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» і Інститутом славістики Польської Академії Наук у місті Варшава з 1 жовтня до  9 листопада 2018 року відбулося наукове стажування ( з відривом від основного місця роботи) доцента кафедри слов’янських мов Пелехатої Олени Миколаївни. Науковим консультантом стажу була д-р габ, проф. Хелена Красовська, заступник директора Інституту славістики з питань наукової діяльності.

Метою стажування було – поглибити та вдосконалити навики щодо науково-педагогічних, психологічних та правових засад наукових розробок у галузі соціолінгвістики та вивчення навчальних дисциплін на докторантських студіях в Інституті славістики Польської Академії Наук, вивчити рекомендації щодо соціолінгвістичної та діалектологічної студентської практики, а також продовження роботи над темою докторського дослідження «Польська мова міста Івано-Франківська. Мова і самоідентифікація мешканців».

Тема стажування – Польська мова міста Івано-Франківська. Мова і самоідентифікація мешканців.

Доцент Пелехата О.М. була присутня на інавгурації начального 2018-2019 року ( для аспірантів)  в Інституті славістики, відвідувала семінарські заняття з предмету «Основи соціолінгвістики: мовознавчий підхід», «Основи соціолінгвістики: культурознавчий підхід». Також доц.Пелехата О.М. 6 листопада 2018 року на засіданні мовознавчого семінару провела  лекцію «Польська мова міста Івано-Франківська».

Доцент Пелехата О.М. працювала в читальному залі бібліотеки Інституту славістики ПАН, а також користувалася фондами бібліотеки Варшавського університету.

Першим результатом стажу є участь  Пелехатої О.М. у ІІ Міжнародній конференції у Львові  «Соціолінгвістичне знання як засіб формування нової культури безпеки: Україна і світ», 22-23 листопада 2018 року, де доцент кафедри виступить з темою «Ситуаційність самоідентифікації людини українсько-польського пограниччя як необхідність розвитку нових напрямків дослідження у соціолінгвістиці».

Під час стажу  доцент Пелехата О.М. відвідала XI міжнародний фестиваль слов ‘янської поезії у м. Варшаві, а також була присутня на святкуванні XX-річчя Східноєвропейських Студій Варшавського університету.